Béke Csaba lantművész linkgyűjteménye

Magyarországi régizene együttesek és előadók

Bourdon Trio

A zenekar nevét a bourdon-hangzás után kapta, amely jellemző zenei stílust jelentett a középkorban. A bourdon-hangzás, a hangszerek kísérőhúrjain, bourdonhúrjain megszólaló alaphangot jelenti. Koncertjeiken az alábbi hangszereket szólaltatják meg: furulya, tekerőlant, koboz, lant, zergekürt, kaval, töröksíp, schalmei, krummhorn, ud.

www.musicart.hu/bourdon/

Buda Ádám énekmondó

A művész tekerőlanton, udon, reneszánsz lanton, dombrán, blockflötén és népi furulyákon is játszik, illetve ezek egyikét-másikát tanítja is. Az elmúlt mintegy húsz esztendõ során zenélt és zenél most is több együttessel, kinek-kinek hangfelvételein is közreműûködve: a Kecskés Együttessel, a Kvintesszencia Együttessel, a Sonatores Pannoniae-val, a Musica Profana-val. Alapító tagja a Bourdon Együttesnek.

x113.dataglobe.hu/artmusic/budaadam

Corvina Consort

Az együttes tagjai fiatal művészek, akik más jelentős régizenét játszó együttesekkel is rendszeresen szerepelnek. A Corvina Consort ének- és hangszeregyüttes repertoárján öt évszázad egyházi és világi, vokális és instrumentális művei szerepelnek.

www.freeweb.hu/corvinaconsort/

Chorus Ars Nova Secunda

Az A:N:S Chorus-t Bali János 1993-ban alapította a XV. század nagyszabású polifon kompozíciónak előadására. Az együttes tevékenységének fő célja a legnagyobb reneszánsz komponisták munkásságának feltárása. Korabeli gyakorlatnak megfelelően tagjai csak férfiak.

www.medieval.org/ANS/

Kónya István lantművész

Lant diplomáját a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán szerezte, hangszerei közé tartozik a reneszánsz- és barokklant, arciliuto és chitarrone. Szólistaként, kamaramuzsikusként és különböző zenekarok tagjaként Európa számos országában koncertezik.

www.lant.hu

Musica Profana Régizene Együttes

Az együttes 1987-ben alakult, 16-18. századi zenét játszik korhű hangszereken. Az együttes tagjai neves magyar és külföldi együttesekkel, szólistákkal léptek fel különböző zenei produkciókban, fesztiválokon (Saint-Donat Bach-Festival - Tours, Varsói Opera, Radovljicai Régizene Fesztivál, Csíkszeredai Régizene Fesztivál, stb.)

www.musicaprofana.hu

Sonora Hungarica Consort

1992-ben alakult hivatásos historikus zenészekből. Repertoárja a reneszánsz és barokk kor kamarazenéjéből áll. A Sonora Hungarica Consort magja egy trió: blockflőte - csembaló (orgona) - viola da gamba, mely gyakran bővül ki énekesekkel és egyéb régizenei hangszerekkel, így alkalmassá válva kisebb oratórikus és zenekari művek előadására (kantáták, concertók stb.).

www.consort.hu/muvesz/muvesz/sonora.html

Szent Kristóf Régizene Együttes

Az együttes a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola tanáraiból és növendékeiből alakult. Az általuk bemutatott hangszer-összeállítás érdekessége, hogy az ismert középkori hangszereken kívül (blockflőték, krummhornok, töröksíp, chalumeau, cornetto, harsonák, naturtrombita, tolótrombita ,reneszánsz-duda, psaltérium, tambura, kobzok, lantok, harangjáték, hárfa, tromba-marina, dobok és más ütőhangszerek ) néhány ritka ókori típus rekonstrukcióján is játszanak pl.:lyra /teknőchárfa/, littuus, tuba, sámánsíp. sistrum, kagylókürtök, pánsíp. Műsoraikban alkalmanként megszólaltatják az Aquincumban feltárt római kori víziorgona korhű mását.

szentkristof.musichello.com/

Troubadursus

A Sárosi - Rajnai művész-házaspár diplomáit a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte, Orsolya zongora és zenetudományi, Gábor klasszikus gitár szakon. Zenei tevékenységük nem egyetlen stílusirányzathoz kötődik, melybe a csembalón, lanton és énekhangon megszólaltatott középkori, reneszánsz és barokk zene is beletartozik. A hangzást a lanthúrokkal felszerelt, ezért különleges csembaló, a kilenc és tizenegy húros gitárok és lantok teszik archaikussá.

members.chello.hu/ursus/

Egyéb oldalak

Dinnyés József daltulajdonos

A műfaj nagyságát, a neves előadóművészt legfeljebb a legfiatalabbaknak szükséges bemutatni. Koncertjein megzenésített versekkel illusztrált történelmi ismereteket kap a hallgatóság. A magyar költészet négy évszázadát megismertető repertoárral áll a versszerető közönség rendelkezésére. Az egyetemes magyar irodalom énekelt versei kiegészítik az irodalom órákat, ezért oktatási intézményekben, gyülekezetekben és kisközösségekben szeret énekelni. Célja a dalok megtanításával és a versek rejtett kincseinek bemutatásával a közösségi öröm megismertetése.

www.dinnyes.com

Szekszárdi Gitákvartett

A Szekszárdi gitártriót 1999 augusztusában Csele Lajos, Dudás Attila és Tamási János alapította. Megalakulása után két évvel a Szekszárdi gitártrió kvartetté bővült, Decsi-Kiss András csatlakozásával, ki a gitáron kívűl fuvolajátékával is színesíti koncertjeiket. Repertoárjuk reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs gitárművekből, különböző népek - dél-amerikai, spanyol, ír, skót stb.- hagyományos dallamaiból, egyház- és könnyűzenei feldolgozásokból, valamint saját kompozíciókból áll.

www.gitarkvartett.hu

Hangraforgó együttes

A F. Sipos Bea és Faggyas László alkotta verséneklő együttes országszerte és a határokon túl is sikerrel szerepelt különféle fesztiválokon, dalostalálkozókon, irodalmi esteken. Az igényesen hangszerelt dalokban a gitárok mellett hegedű, szoprán-, alt- és tenorfurulya, koboz, lant, mandolin, ukulele, valamint különféle ütőhangszerek is megszólalnak. Műsoraikban klasszikus és kortárs magyar költők versei egyaránt hallhatók. Az együttes tagjai legfontosabb feladatuknak tekintik a magyar kultúra ápolását, a magyar nyelv őrzését, a verséneklő műfaj életben tartását és továbbhagyományozását az ifjúság körében.

www.hangraforgo.hu

Fidelio Magazin: klasszikus és jazz-zenei portál

Céljuk, hogy írásaikkal, folyamatosan bővülő adatbázisaikkal ellássák a klasszikus és jazz-zene meglévő és leendő rajongóit minden olyan információval, amely megkönnyítheti tájékozódásukat a zene sokszínű világában. Hírek, esszék, interjúk, lemezkritikák, koncertbeszámolók, lapszemle, koncertnaptár, és még számos egyéb szolgáltatás teszi teljes értékű portállá az oldalt.

www.fidelio.hu

Nazca honfoglaláskori csizmák és saruk

Mi az, amit az egyik legnehezebb volt eddig beszereznie egy történelmi íjászattal foglalkozó íjásznak? A honfoglalás kori csizma! Mondhatnánk honfoglaló csizmának is, de mivel ezek inkább korhű reprodukciók, így talán a honfoglalás kori elnevezés a helyesebb…

www.hunor-magyar.hu

Aranyalma Páros

Hangszereikkel és énekeikkel azokat az időket idézik, mikor az emberek még értették a madarak nyelvét, érezték a napsugár ízét a szőlőfürtön, ismerték az ünnepek rendjét, együtt tudtak keseregni és vigadni, s gyógyulni a zene ereje által. A magyar néphagyomány éltető forrásából töltekezve és az esztendő jeles napjaihoz igazodva muzsikálnak kicsiknek és nagyoknak; énekelnek Istenről, szerelemről, borról, vitézségről, a magyar hazáról, emberi sorsokról, elmúlásról és feltámadásról.
Gebri Bernadett (ének, koboz, saz) és Vaskó Zsolt (magyar duda, flóta, pásztorfurulyák, szaxofon, töröksíp, doromb, pergők, ének)

Elérhetőség: (36) 20/ 501-0979 — napsudar@gmail.com

Oldaltérkép

 
webmester & kereső optimalizálás: Jároli József